Karoli Gaspar University

Esittely

Lue virallinen kuvaus

faktat

Károli Gáspár -yliopiston perusti Unkarin uudistettu kirkko . Tämä tosiasia ilmenee laitoksen virallisessa nimessä: Unkarin uudistetun kirkon Károli Gáspár -yliopisto.

Yliopisto on saanut nimensä kalvinistin pastorin Károli Gáspárin mukaan, joka valmisti ensimmäisen täydellisen unkarilaisen Raamatun käännöksen vuonna 1590.

Yliopisto perustettiin nykyisessä muodossaan vuonna 1993, mutta sen historia juontaa juurensa vuoteen 1839.

Budapestin ja Nagykőrösin lisäksi, joissa kaksi pääkampusta sijaitsevat, Károli Gáspár -yliopisto tarjoaa kursseja naapurimaissa: Targu Mures / Marosvásárhely ja Ilieni / Ilyefalva (molemmat Romaniassa) sekä Berehove / Beregszász (Ukraina) ja Levice / Léva (Slovakia) yhteistyössä paikallisten korkeakoulujen kanssa.

numerot

yli 7600 opiskelijaa ilmoittautui lukuvuoden 2017/18 yliopistoon,

joka koostuu seuraavista 5 tiedekunnasta:

  • Oikeustieteellinen tiedekunta
  • Humanistinen tiedekunta ja yhteiskuntatieteellinen tiedekunta
  • Teologinen tiedekunta
  • Opettajankoulutustieteellinen tiedekunta
  • Yhteiskunta- ja terveystieteiden tiedekunta.

Neljälle tiedekunnalle kuuluu noin 50 osastoa .

38 (BA, MA, yksisyklinen) tutkinto-ohjelmassa opettaa 528 akateemista henkilökuntaa .

Rehtorin tervehdys

Yliopistomme laillinen edeltäjä oli Budapestin uudistettu teologinen akatemia, joka perustettiin vuonna 1855 ja jonka Unkarin parlamentti myönsi yliopistolle vuonna 1990. Unkarin uudistetun kirkon yleiskokous päätti vuonna 1993 perustaa yliopiston, joka kattaa laajan tiedekuntien ja tämän päätöksen hyväksyi myöhemmin vuonna 21. syyskuuta Unkarin tasavallan parlamentti. Károli Gáspár -yliopiston perustamisen myötä Unkarin uudistettu kirkko on saavuttanut esi-isiensä tavoitteet. Yliopistomme pyrkii universitas scientiarumin hengessä nostamaan paitsi kirkon, myös kansakunnan asemaa opetus-, opetus- ja akateemisella työllään.

"Ilman tietämystä kansani menehtyy!" - tällainen oli Vanhan testamentin profeettojen ja uudistajien huuto saarnoissaan. On mahdotonta kuvitella vaikutusta, jonka uudistuneilla vakaumuksilla vaeltavilla yliopisto-tutkijoilla, jotka ovat matkalla Sveitsiin, Hollantiin, Saksaan, Skotlantiin ja myöhemmin Pohjois-Amerikkaan, on ollut uskonnollisen kirkon ja myös unkarilaisen kulttuurin kannalta. Unkarilaisen protestantismin henkeä ilmentävät sellaiset henkilöt kuin Gáspár Károli, Gáspár Heltai, Albert Szenczi Molnar, Bálint Kocsi Csergő, János Apáczai Csere, Sándor Kőrösi Csoma, Bolyais ja viime aikoina László Ravasz, István Bibó, Sándor Joo, ja Endre Gyökössy, muun muassa. Protestanttilaiset koulut ja yliopistot ovat kautta aikojen rakentaneet tietä uudistetulle ja unkarilaiseen kulttuuriin. He tekevät niin tulevaisuudessa.

Károli Gáspár -yliopiston sitoutuminen on jatkaa Sárospatakin, Pápan, Debrecenin, Kolozsvárin ja Nagyenyedin uudistettujen korkeakoulujen erityisiä perinteitä. Uskonnonministerien koulutuksen, akateemisen tutkimuksen, luennoitsijan ja filosofian tohtorin tutkinnon suorittamisen sekä tutkintotodistusten myöntämisen lisäksi sen tavoitteena on tarjota yliopistoille - ja yliopistoille - tason peruskoulutuksen useilla aloilla ja stipendiaaleilla sekä kyetä suorittamaan akateemista tutkimusta edellä mainittujen perinteiden ja uskonpuhdistuksen hengen mukaisesti.

Siunatkoon Jumala tätä yli 160 vuotta vanhaa instituutiota. Pyydämme tätä siinä toivossa, että se pystyy suorittamaan edellä mainitun tehtävän tulevina vuosikymmeninä.

Professori tri József Zsengellér
Rehtori

Tehtävänanto

Raamatun sanan hengessä yliopiston tehtävänä on kouluttaa nuoria ihmisiä tietoisesti väittämään kristinuskon moraalia ja henkisiä arvoja sekä kouluttaa ammattilaisia, joilla on ajantasainen tieto kansakunnan hyväksi, palvelemaan eläviä unkarilaisia sekä Unkarissa että rajojemme ulkopuolella, ensinnäkin uudistetun instituutioiden järjestelmän ja uudistettujen yhteisöjen kanssa. Lisäksi yliopiston tehtävänä on rohkaista eurooppalaisten protestanttien yhteisöjen akateemista ja sosiaalista yhteistyötä Unkarin keskuksen avulla ja lisätä Unkarin reformoidun yhteisön jäsenten osallistumista henkiseen ja akateemiseen elämään. Kaiken tämän kautta yliopisto myötävaikuttaa Unkarin uudistetun kirkon kristillisen sosiaalisen tehtävän toteuttamiseen.

Opiskelijaelämä

Yliopistotasolla Károli Gáspár -yliopiston opiskelijoita edustaa ylioppilaskunta (EHÖK) . Ylioppilaskunnan tehtäviin kuuluu ilmoittautuneiden opiskelijoiden ja yliopiston välisen viestinnän tukeminen, opiskelijoiden etujen edustaminen korkea-asteen koulutuksessa ja akateemisissa asioissa sekä alueellisissa ja kansallisissa järjestöissä. EHÖK: n on koordinoitava myös tiedekuntien ylioppilaskuntien työtä, ja sillä on jäsenyyttä myös kansainvälisissä opiskelijajärjestöissä.

Károli Gáspár -yliopistolla on todella aktiivinen ja kehittyvä opiskelijaelämä. Ylioppilaskunta järjestää ja tarjoaa opiskelijoille laajan valikoiman kulttuurisia ja ammatillisia ohjelmia. Ylioppilaskunta kannustaa kaikkia tapaamaan professoreitaan ja koulutovereitaan myös yliopiston ulkopuolella, muodostamaan uusia ystävyyssuhteita ja luomaan uusia kontakteja.

Károli-yhteisöpäivät pidetään joka lukukausi ennen syksy- ja kevättaukoa. Näiden tilaisuuksien aikana opiskelijoille järjestetään erilaisia luentoja, jotka liittyvät heidän opiskelualaansa ja tulevaisuuden ammatteihin ja joita pitävät heidän professorit tai alansa tunnustetut ammattilaiset. Esimerkiksi lakiopiskelijoilla on mahdollisuus osallistua tuomarien, lakimiesten tai syyttäjien pitämiin esityksiin, jotka esittelevät uransa. Tapahtuman viimeinen päivä on urheilupäivä, jossa osallistujat voivat pelata jalkapalloa, käsipalloa, koripalloa, lentopalloa tai kokeilla zumbaa. Rohkeammat opiskelijat voivat jopa liittyä paintball-taisteluun.

Yliopiston opiskelijat voivat osallistua monenlaisiin amatööriurheilujoukkueisiin futsal-, koripallo-, käsipallo-, lentopallo- tai vesipallossa. Nämä joukkueet pelaavat amatöörien mestaruuskilpailuissa, joita järjestetään muiden yliopistojen ja korkeakoulujen kesken. Mahdollisuus liittyä on avoin kaikille, jopa ehdottomille aloittelijoille. Urheilutoimintojen lisäksi opiskelijoilla on mahdollisuus oppia myös perinteistä unkarilaista kansantanssia.

Teologinen tiedekunta tarjoaa opiskelijoille monia henkisiä ohjelmia, koska aktiivista uskonnollista / henkistä elämää pidetään tärkeänä ja rohkaistavana yliopistossa. Ráday Student Residence Hallissa pidetään kerran viikossa raamatunopintoryhmiä matkustajille. Vastaavia tilaisuuksia on järjestänyt myös yliopiston pastori. Itse tiedekunta tarjoaa entistä uskonnollisempia ohjelmia, esimerkiksi arkisin keskipäivänä pidetään kollektiivista rukousta, ja on myös erilaisia rukousryhmiä, joita tiedekunnan innostuneet opiskelijat koordinoivat.

Bocskai István -opisto on itsenäinen korkeakoulu, jolla on korkeatasoinen ammatillinen koulutus. Sen tavoitteena on tarjota korkealaatuista koulutusta, tukea lahjakkaita opiskelijoita ja kouluttaa ammatillisesti motivoituneita ja kunnianhimoisia nuoria älymystöjä. Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi syventävän korkeakoulun jäsenet työskentelevät kahdessa työpajassaan, jotka perustuvat opintoalaan, joka on seuraava: julkinen tai yksityisoikeus.

KAPSZLI on vuonna 2004 perustettu voittoa tavoittelematon järjestö. Sen jäsenet, jotka opiskelevat psykologiaa yliopistossa, järjestävät ja isännöivät konferensseja ja tapahtumia esitelläkseen psykologian tieteen kaikille. Näiden esitysten aikana, joita pitävät usein oman alansa ammattilaiset, keskustellaan mielenkiintoisista ajankohtaisista aiheista ja uusista löytöistä psykologiassa. Lisäksi KAPSZLI valmistelee opiskelijat tulevaa työelämää varten.

KAPSZLI järjestää vuosittain yhden Unkarin suurimmista psykologian konferensseista 40 luennolla ja yli 20-30 työpajalla 3 päivän ajan. Pienempiä luentoja pidetään koko vuoden ajan kuukausittain. Näiden luentojen valmistelut, mukaan lukien verkkosivujen ja julisteiden suunnittelu, luennoitsijoihin ottaminen, mainonta, sponsorien etsiminen, ovat KAPSZLI: n jäsenten järjestämiä, jotka työskentelevät jatkuvasti organisaationsa parantamiseksi.

Sijainnit

Budapest

Károli Gáspár Református Egyetem

Osoite
H-1091 Budapest, Kálvin tér 9.
Budapest, Unkari